Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016


Παρέμβαση Σωματείου ΕΥΑΘ στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ για το δημόσιο αγαθό του Νερού

Η παρέμβαση έγινε από τον πρόεδρο του Σωματείου Γιώργο Αρχοντόπουλο

Βρίσκεστε σε μια πόλη που έχει γράψει Ιστορία στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του Νερού. Μια πόλη που είναι ανάμεσα στις τρεις της Ευρώπης που με Δημοψήφισμα είπαν ΟΧΙ στο ξεπούλημα του Νερού.
Η Νίκη αυτή δεν θα υπήρχε χωρίς την ουσιαστική εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους Δήμους. Η ΠΕΔ και οι Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης έγραψαν ιστορία, άκουσαν τις επιταγές της κοινωνίας των Θεσσαλονικέων και μπήκαν μπροστά στον αγώνα. Το αποτέλεσμα το ξέρετε, 98,3% ΟΧΙ. Το Νερό δεν έχει χρώμα, γεύση, οσμή, ενώνει, όπως ένωσε τόσους δημάρχους τότε ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης.
Εμείς ως κίνημα, ως πολίτες, ως συνδικαλιστές δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας, και θα συνεχίσουμε σε κάθε μέτωπο.
Πρόσφατα προσφύγαμε στο ΣτΕ κατά του Υπερταμείου. Είναι η Πρώτη προσφυγή κατά του Αιώνιου Ταμείου των 99 χρόνων.
Σας θέλουμε δίπλα μας, είστε η τελευταία γραμμή άμυνας , ο τελευταίος θεσμός που μπορεί να αντισταθεί στην ιδιωτικοποίηση της Ζωής, την ιδιωτικοποίηση του Νερού.
Η άλλη πλευρά προχωράει, ακάθεκτη, μέρα με τη μέρα, αργά και σταθερά.
Η ΕΥΔΑΠ δημιούργησε μια θυγατρική, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Σύντομα θα αρχίσει να καταπίνει τις ΔΕΥΑ την μία μετά την άλλη. Αφού έχουν εξωθήσει τις ΔΕΥΑ σε μαρασμό και απαξίωση, η θυγατρική της ΕΥΔΑΠ θα παρουσιάζεται ως η μόνη σωτηρία! Αν λοιπόν ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ ουσιαστικά είναι θέμα χρόνου να παραχωρηθούν στον ιδιώτη και οι ΔΕΥΑ και μάλιστα χωρίς τίμημα!
Θα το επιτρέψουμε; Γνωρίζουμε τις θέσεις σας κατά της ιδιωτικοποίησης, γνωρίζουμε την ασφυκτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ΔΕΥΑ τις οποίες και διοικείτε.
Σας καλούμε να υψώσετε μαζί μας τείχος απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του Νερού. Να χρησιμοποιήσετε κάθε μέσο, να ακούσετε τις τοπικές κοινωνίες και κινήματα, δίπλα σας θα βρείτε πρωτοβουλίες πολιτών που ήδη τρέχουν για το νερό, ακούστε τους.
Μια συμβολική κίνηση θα μπορούσε να είναι το να γίνει ο κάθε δήμος, Μπλέ κοινότητα.
• Δήλωση κατά της ιδιωτικοποίησης
• Καθαρή θέση υπέρ της Δημόσιας διαχείρισης
• Κατάργηση των εμφιαλωμένων στις εκδηλώσεις- εγκαταστάσεις σας και προώθηση του νερού των ΔΕΥΑ, της βρύσης. Αναλογιστείτε ότι τα εμφιαλωμένα που έχετε μπροστά σας κοστίζουν 2000 φορές περισσότερο από το νερό της βρύσης.
Ακόμη:
• Θα μπορούσαμε όλοι μαζί να διοργανώσουμε ένα εθνικό δημοψήφισμα για το Νερό, την ίδια μέρα σε όλου τους Δήμους. Η τεχνογνωσία υπάρχει πλέον, το SOSτε το Νερό με το Σωματείο μας είναι εδώ για να στηρίξει την προσπάθεια. Είμαστε σε επαφή με τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, ας συντονιστούμε! Αλήθεια τι έγινε με το Προεδρικό διάταγμα για τα τοπικά δημοψηφίσματα που εκκρεμεί από το 2007; Η τότε αντιπολίτευση ζητούσε την υπογραφή του, μα σήμερα σαν Κυβέρνηση δεν το υπογράφει.
• Να προσφύγετε και εσείς κατά της ιδιωτικοποίησης.
• Να δημιουργήσουμε αναχώματα και εμπόδια ώστε να προστατέψουμε το Νερό από όσους το εποφθαλμιούν.
• Όσο πιο Κοινωνικές κάνετε τις ΔΕΥΑ τόσο πιο δύσκολα θα ιδιωτικοποιηθούν, οι ιδιώτες δεν έρχονται για να κάνουν κοινωνική πολιτική αλλά για να κερδίσουν. Η ΕΥΑΘ έχει ένα από τα καλύτερα κοινωνικά προγράμματα, μπορείτε να το κάνετε και εσείς.
• Η σημερινή κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, δημιουργούσε αναχώματα στην ιδιωτικοποίηση και σήμερα στρώνει τον δρόμο.
• Το Νερό είναι και διάφανο, και έτσι διάφανες θα πρέπει να είναι και οι σχέσεις μας, μόλις προχθές ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ.Καράογλου μίλησε υπέρ της ιδιωτικοποίησης, θα πρέπει η ΚΕΔΕ να είναι ξεκάθαρη απέναντι σε κάθε Κυβέρνηση.
Σας ευχαριστούμε θερμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: