Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Νέα - Ανακοινώσεις
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
22.12.16
 
Το Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ σας εύχεται καλά Χριστούγεννα και αγωνιστικό, κινηματικό, ενωτικό και δημιουργικό το 2017
 
 
3η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
21.12.16
Σημαντική η συμμετοχή της ΠΟΕ ΔΕΥΑ στην πανελλαδική συμμαχία για το νερό 
Η ΠΟΕ ΔΕΥΑ συμμετείχε ενεργά στην 3η πανελλαδική συνάντηση κινημάτων και συλλογικοτήτων νερού που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με συμμετοχή πάνω από 40 συλλογικοτήτων. Το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα οργανώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε αντίθεση με όλα άλλα κινήματα και συλλογικές προσπάθειες που υποχωρούν στην Ελλάδα της κρίσης. Φυσικά αυτό δεν οφείλετε μόνο στις δράσεις συνδικαλιστικών φορέων αλλά δυναμώνει και εξελίσσεται από το ενδιαφέρον και την συμμετοχή πρωτοβουλιών πολιτών που κατανοούν καλά πως το νερό είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.
Είναι σημαντικό πως με την συμμετοχή μας ανοίξαμε το θέμα του νερού της Ελληνικής περιφέρειας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, θέμα για το οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν μια και τα φώτα της δημοσιότητας ασχολούνται μόνο με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι με την συμμετοχή μας δυναμώσαμε τις ήδη υπάρχουσες συμμαχίες με ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αλλά και δημιουργήσαμε καινούργιες με κινήσεις πολιτών που δραστηριοποιούνται στο θέμα του νερού. Ακόμα κάναμε το μεγάλο βήμα της Ευρωπαϊκής διασύνδεσης με κινήματα νερού αφού είναι κοινή παραδοχή όλων πως οι αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις των νερών αφορούν το παγκόσμιο κεφάλαιο και λαμβάνονται σε διεθνή κέντρα αποφάσεων.
Οι συλλογικότητες και τα κινήματα που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Συμμαχία συμφώνησαν ότι στο ερχόμενο διάστημα η δράση της Συμμαχίας πρέπει να επικεντρωθεί στην δικτύωση και αλληλοϋποστήριξη κινημάτων και συλλογικοτήτων ώστε να δημιουργηθεί μια ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ για την προστασία του δημόσιου νερού, ως κοινού αγαθού, σε όλη την Ελλάδα.
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ ΔΕΥΑ :
Είναι γνωστό πια πως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ έχουν μπει στο υπερταμείο και το νερό των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας κινδυνεύει να γίνει βορρά στα νύχια των βαρόνων του νερού. Είναι γνωστό πως η μεγαλύτερη εξάρτηση, εξαθλίωση και υποδούλωση ενός λαού πετυχαίνετε με τον έλεγχο του νερού.
Τι γίνεται όμως με τα νερά της Ελληνικής περιφέρειας και της υπαίθρου?
Τα νερά λοιπόν της επαρχίας τα διαχειρίζονται οι ΔΕΥΑ ( δημοτικές επιχειρήσεις, ύδρευσης αποχέτευσης). Είναι επιχειρήσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, αυτοχρηματοδοτούμενες εποπτευόμενες από τον αντίστοιχο δήμο της περιοχής όπου δραστηριοποιούνται. Οι ΔΕΥΑ ιδρύθηκαν το 1980, απαλλάσσοντας την κεντρική εξουσία από την ευθύνη της υδροδότησης και αποχέτευσης των απομακρυσμένων περιοχών και ο ρόλος τους στις τοπικές κοινωνίες αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντικός. Λειτούργησαν ως πυλώνες ανάπτυξης των περιοχών, αξιοποιώντας μεγάλα κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα επενδύσεων με ποσοστό απορροφητικότητας ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα, ύψους 95%. Συνετέλεσαν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος αφού κατασκευάστηκαν και λειτουργούν 350 βιολογικοί καθαρισμοί. Έχουν την ευθύνη της υδροδότησης και αποχέτευσης απομακρυσμένων, αραιοκατοικημένων, φτωχών περιοχών, αδιαφορώντας για το ισοζύγιο κόστους - οφέλους. Είναι δομές που υπερασπίζονται την δημόσια υγεία, εξασφαλίζοντας την παροχή νερού με άριστα χαρακτηριστικά. Είναι τοπικές επιχειρήσεις με ανθρώπινο πρόσωπο, που έχουν θεσμοθετήσει κοινωνικά τιμολόγια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, γιατί στις μικρές τοπικές κοινωνίες και οι αδύναμοι έχουν δικαίωμα στην ζωή. Ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε δήμαρχος διαχειρίζεται το νερό (τιμολόγηση-ποιότητα-κοινωνική πολιτική), είναι καθοριστικός παράγοντας για την επανεκλογή του, μ’ αυτόν τον τρόπο υπάρχει ένας ιδιόμορφος κοινωνικός έλεγχος που επιβάλει την δημοκρατία στην διαχείριση του. Είναι μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις (132 συνολικά, που απασχολούν 4500 εργαζόμενους), οι οποίες υδροδοτούν και αποχετεύουν τις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδος προστατεύοντας τον φυσικό τους πλούτο και τα μεγαλύτερα υδάτινα αποθέματα της χώρας.      
Στην Ελλάδα των μνημονίων τα τελευταία έξι χρόνια οι ΔΕΥΑ με πρόσχημα τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείματος της χώρας, απαξιώνονται. Έχουν υποστελεχωθεί, πουλιούνται μέρα με την μέρα, κομμάτι-κομμάτι, παραχωρώντας υπηρεσίες σε ιδιώτες. Με άλλοθι την απαγόρευση προσλήψεων, βιολογικοί καθαρισμοί, υπηρεσίες αποκατάστασης βλαβών, καταμετρήσεις υδρομέτρων, λογιστήρια κ. άλ. παραδίδονται σε ιδιώτες . Μ΄ αυτόν τον τρόπο το κόστος αυξάνεται και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υποβαθμίζεται. Ταυτόχρονα έχει θεσπιστεί ένα νομικό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο με τρείς αρνητικούς ισολογισμούς η επιχείρηση χαρακτηρίζεται μη βιώσιμη και επίσης έχει το δικαίωμα το εκάστοτε δημοτικό συμβούλιο με απλή πλειοψηφία να αποφασίσει τη λύση της ΔΕΥΑ ή την παραχώρηση της στην ΕΥΔΑΠ άνευ ανταλλάγματος.
Βέβαια εδώ μπαίνουν τα εξής ερωτήματα: Για πόσο καιρό θα μπορέσει μία ΔΕΥΑ η οποία δουλεύει με εργολαβίες να είναι βιώσιμη? Πρέπει οι ΔΕΥΑ να μην υδροδοτούν και να μην αποχετεύουν απομακρυσμένα, αραιοκατοικημένα χωριά γιατί είναι ζημιογόνες δράσεις? Θα λειτουργήσει ως δούρειος ίππος η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και οι ΔΕΥΑ? Εξωφρενικό είναι ότι οι ΔΕΥΑ δεν χρηματοδοτούνται από το δημόσιο άρα δεν συμμετέχουν στο δημοσιονομικό έλλειμα της χώρας, άρα ο περιορισμός των προσλήψεων όπως και όλα τα νομοσχέδια περί περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν θα έπρεπε να τις εμπεριέχει. Είναι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από τους πολίτες άρα λογικά ανήκουν σ’ αυτούς. Να επισημάνουμε επίσης ότι οι ΔΕΥΑ συμμετείχαν για πολλά χρόνια με ποσοστό 65% στα έργα που κατασκεύασαν, ενώ για τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ την ίδια συμμετοχή κάλυπτε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.      
Εκείνο που δεν είναι γνωστό στα αστικά κέντρα είναι ότι με πρόσχημα την προστασία των υδάτινων πόρων έχουν δηλωθεί όλες οι γεωτρήσεις της επαρχίας, τα πηγάδια , ακόμα και οι τουλούμπες στις αυλές των σπιτιών (υπό την απειλή επιβολής προστίμου 2.000 ευρώ). Έχουν απαγορευτεί οι δεξαμενές συλλογής βρόχινου νερού που διατηρούσαν οι κτηνοτρόφοι. Οι γεωργοί έχουν την υποχρέωση να τοποθετούν υδρόμετρα στις πομόνες ποτίσματος των χωραφιών τους.
Η επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους που θα ισχύσει από το 2017 και πάλι για την ‘’προστασία’’ των υδάτινων πόρων, αφορά το νερό της αστικής χρήσης, το αγροτικό νερό αλλά και όλους τους υδάτινους πόρους οι οποίοι μπορούν να κοστολογούνται άρα να αγοράζονται και να πουλιούνται ή να καταστρέφονται έναντι ανταλλάγματος.
Ως συμπέρασμα όλων των παραπάνω πρέπει να καταλήξουμε στο ότι κινδυνεύει το νερό όλης της χώρας, αστικό, αγροτικό, υδάτινοι πόροι και με κοινό μέτωπο πρέπει να αντισταθούμε. Ενωμένοι και αποφασισμένοι να εναντιωθούμε σε παγκόσμια κεφάλαια για τα οποία η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία.
Γιατί ο αγώνας για το νερό είναι αγώνας για ζωή και δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: