Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Δημόσιο: Αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων – Τα κριτήρια σύνταξης των εκθέσεων των αξιολογητών

ergazomenos-grafeiΠερισσότερο με αξιολόγηση δομών και λιγότερο με αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων θα μοιάζει το νέο πλαίσιο που αναμένεται να φέρει στο φως της δημοσιότητας και συγκεκριμένα σε δημόσια διαβούλευση, από την ερχόμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Και αυτό, γιατί οι ατομικές αξιολογήσεις, θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα κληθούν να συμβάλλουν στη γενικότερη αξιολόγηση του προσφερόμενου έργου των δημόσιων υπηρεσιών. Επιπλέον, όπως ισχυρίζεται και επιμένει η ηγεσία του ΥΠΕΣΔΑ, σε καμία περίπτωση η αξιολόγηση δεν ισοδυναμεί και με απολύσεις.
Στόχος του υπουργείου, όπως ισχυρίζεται, είναι μέσω της αξιολόγησης να εντοπίσει, αλλά και να κατανοήσει ποιες αδυναμίες διαπιστώνονται στη λειτουργία των υπηρεσιών και, βεβαίως, η αντιμετώπισή τους. Το μοντέλο θα παραμένει βασισμένο στη λεγόμενη «αξιολόγηση 360 μοιρών».
Πέντε θα είναι τα κριτήρια σύνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης των υπαλλήλων από τους αξιολογητές:

  1. γνώση του αντικειμένου,
  2. επιδεικνυόμενο ενδιαφέρον,
  3. δημιουργικότητα,
  4. υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά προς τους πολίτες – διοικούμενους,
  5. αποτελεσματικότητα.
Ο προϊστάμενος θα αξιολογείται από τους υφισταμένους του, εφόσον είναι τουλάχιστον τρεις, βάσει ανώνυμου ερωτηματολογίου. Η αξιολόγηση θα συνδεθεί με τη στοχοθεσία που θα τεθεί σε κάθε τμήμα ή διεύθυνση από την αρχή της χρονιάς. Βασικότερο κίνητρο θα είναι η προσμέτρηση της αξιολόγησης στην ανάληψη επιτελικών θέσεων. Θα «μετράει» στην τετράδα των προϋποθέσεων που θα καθορίζουν την επιλογή προϊσταμένων.
Η θέση ευθύνης, με την υφιστάμενη νομοθεσία, συνεπάγεται και επιμίσθιο. Για το μέλλον, υπάρχει η σκέψη επιβράβευσης του επικεφαλής ενός θετικά αξιολογούμενου τμήματος με μπόνους μοριοδότησης. Στους χαμηλά «βαθμολογούμενους» θα παρέχεται η δυνατότητα συνεχούς επιμόρφωσης.
Με πληροφορίες από arsyeka.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: