Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Ιδιωτική ΕΥΔΑΠ ή Δημόσιο Νερό; Έργα και ημέρες μιας «αριστερής» διοίκησης, σε καιρούς μνημονίων


Από τον Κώστα Λυμπέρη
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Μπενίσης με την Ανακοίνωση Νο 15/22-07-2016, για την προκήρυξη των θέσεων Γενικών Διευθυντών, σε συνέχεια της Απόφασης Σύστασης Επιτροπής & Ορισμού Μελών Νο 101/21-07-2016, για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρίας αξιολόγησης των στελεχών, που ήρθαν σε εφαρμογή της Απόφασης 18982/20-07-2016 του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, για το νέο οργανόγραμμα, προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, στην καρδιά του καλοκαιριού, την παράδοση της εναπομείνασας δημόσιας ΕΥΔΑΠ και των εργαζομένων, βορρά στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η προετοιμασία της κυβέρνησης για την επόμενη (2η) αξιολόγηση των δανειστών, που απαιτεί την υπαγωγή και της ΕΥΔΑΠ στο νέο υπερταμείο (αφού πρώτα πωληθεί το 11% και γίνει επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους) φαίνεται πως είναι το κύριο μέλημα της διοίκησης. Αφού εφάρμοσε μέχρι κεραίας όλες τις επιλογές της προηγούμενης διοίκησης Βαρθολομαίου (πληθώρα νέων εργολαβιών, προώθηση των σύγχρονων σκλάβων –ενοικιαζόμενους εργαζόμενους -, προμήθεια βυτίων χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας, φαραωνική εργολαβία παράδοσης της φύλαξης σε ιδιώτες, απόρριψη των ΕΛΤΑ από το διαγωνισμό έντυπης αλληλογραφίας, εκχώρηση δεκάδων μελετών σε ιδιωτικά γραφεία με απευθείας αναθέσεις, αυξημένο μέρισμα στους μετόχους, «επένδυση» 20 εκατομμυρίων Ευρώ στην Τράπεζα Αττικής, μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας και στην Τράπεζα Αττικής, «μπίζνες» με τον Ψινάκη στη λίμνη Μαραθώνα, επαφές με Suez, με MEKΟROT, με Αιγύπτιους, με Κινέζους, ενώ δεν εντοπίστηκε κανένας υπεύθυνος για την υπόθεση των Κανονικών Αδειών, για το σκάνδαλο στην υπόθεση «Τσάντη», για τις υπέρογκες δαπάνες προς byte και HIPAC, για τα μυθώδη ποσά σε διαφημιστική δαπάνη και πόσα άλλα;) μέσα σε μόλις ένα χρόνο, προετοιμάζει πλήρως την ΕΥΔΑΠ για την επικείμενη 100% αποκρατικοποίηση της.
Η απόφαση για εφαρμογή του νέου οργανογράμματος «τέρας», η ιδιωτικοποίηση ακόμα και της στελέχωσής του και το γρήγορο κατέβασμα αυτής της αξιολόγησης προς το σύνολο του προσωπικού (Ανακοίνωση 327/26-07-2016 του Διευθύνοντος Συμβούλου) έρχεται, δυστυχώς ως «φυσιολογική» συνέχεια δικαίωσης όλων αυτών των επιλογών και προετοιμασίας της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Και με την τελευταία ανακοίνωση ζητείται από τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ να προσυπογράψουν πως εξυπακούεται η συναίνεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησής τους. (Ευτυχώς που είναι αριστερή διοίκηση!).
  • Και ενώ όλα αυτά τρέχουν, τα ψίχουλα της μισθολογικής διαφοράς είναι τόοοοοοοοοοοσο δύσκολο να προχωρήσουν, για χρήματα που κακώς παρακρατούσαν από τους εργαζόμενους.
  • Και ενώ όλα αυτά τρέχουν, οι διακοπές υδροδότησης καλά κρατούν και οι πολίτες στενάζουν από την «κοινωνική» (υπέρ μετόχων) εισπρακτική πολιτική της ΕΥΔΑΠ, ενώ γίνεται προετοιμασία και για πλειστηριασμούς ακινήτων από την ΕΥΔΑΠ.
  • Τρέχουν, όμως χωρίς κωλυσιεργίες, οι προετοιμασίες για πώληση του 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ, για την επιστροφή (αρπαγή) κεφαλαίου στους μετόχους, και για την ένταξη του εναπομείναντος ποσοστού (50% +1 μετοχή) στο νέο υπερταμείο για 99 χρόνια.
Όπου τα ιδιωτικά κεφάλαια που προσανατολίζονται στη διαχείριση των υδατικών ή και διατροφικών πόρων, με όχημα τις στρατιωτικές αλλά και οικονομικές, εσχάτως, επεμβάσεις των διεθνών τοκογλυφικών οργανισμών (του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και της ΕΕ πλέον), απαιτούν και δυστυχώς πολλές φορές αποκτούν, πλήρως ή μερικώς, τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης –αποχέτευσης σε πόλεις του πλανήτη, οι επιπτώσεις είναι δυσμενέστατες για τις κοινωνίες από μια τέτοια εξέλιξη. Στα οικονομικά μεγέθη των εταιριών, στα τιμολόγια, στο περιβάλλον, στην απασχόληση, στην τεχνογνωσία, στην κατάσταση των υποδομών, στην ποιότητα του πόσιμου νερού αλλά και των λυμάτων και κυρίως στην προσβασιμότητα των πολιτών στο πόσιμο νερό. Παντού όπου υπήρξε τέτοια εξέλιξη, με διείσδυση ιδιωτικών κεφαλαίων στη διαχείριση των δικτύων, αυξήθηκε κατακόρυφα το ποσοστό του πληθυσμού που δεν είχε πλέον πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες καθαρού, πόσιμου νερού, καθώς και η ανισότητα στην πρόσβαση για όσους συνεχίζουν να την έχουν.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΕΥΔΑΠ, πολίτες της Αττικής. 
Βρισκόμαστε μπροστά στη μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση της δημόσιας ΕΥΔΑΠ, για την εξασφάλιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, των μισθολογικών και υγειονομικών μας συμφερόντων, για την προάσπιση του δικαιώματος της κοινωνία σε επαρκείς, φθηνές, και ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης. 
Μπαίνουμε σε κατάσταση μάχιμης υπεράσπισης του δημόσιου νερού. 
  • Κανένας συνάδελφος-στέλεχος της Δημόσιας ΕΥΔΑΠ να μην υπογράψει «πίστη» στην ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης-επιλογής και σε αδιαφανείς και αμφιβόλου νομιμότητας μεθοδεύσεις.
  • Όλοι οι συνάδελφοι να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για τη μεγάλη (κι εξελισσόμενη πλέον) μάχη κατά της ιδιωτικοποίησης.
  • Το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΥΔΑΠ πρέπει επιτέλους να συναισθανθεί την κρισιμότητα των εξελίξεων και να αρθεί στο ρόλο που πρέπει να επιτελέσει.
  • Οι συνταξιούχοι της ΕΥΔΑΠ πρέπει να βρεθούν στις επάλξεις για την προάσπιση όσων αγωνίστηκαν, δούλεψαν και πλήρωσαν επί δεκαετίες.
  • Όλοι οι πολίτες της Αττικής να σταθούμε μαζί στον αγώνα για το δικαίωμα όλων στο πόσιμο νερό.
  • Καλό αγώνα για το δημόσιο νερό. Καλή νίκη. Θα είναι μια νίκη των εργαζομένων και κυρίως όλης της κοινωνίας για ένα θεμελιώδες, ζωτικό, ανθρώπινο δικαίωμα.
  • Τίποτα δεν έχει κριθεί, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Τώρα μπαίνουμε όλοι: οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα κινήματα του νερού και οι πολίτες της Αττικής, σε σχηματισμό μάχης.
  • Μην τολμήσουν να ακουμπήσουν το δημόσιο νερό, τη δημόσια ΕΥΔΑΠ. Η ΕΥΔΑΠ δε θα ιδιωτικοποιηθεί. Άλλως, (όπως είχε, δημόσια δεσμευτεί και ο νυν πρωθυπουργός) το συμβόλαιο πώλησης του νερού θα υπογραφεί όχι κάτω από τα δάκρυά τους αλλά πάνω από το (πολιτικό) πτώμα του ιδίου και των συντρόφων του.
  • Συνάδελφοι, παντού στον πλανήτη οι μάχες για το νερό, όπου δόθηκαν, ίσως δύσκολα, αλλά κερδήθηκαν τελικά όλες, από τα κινήματα και την κοινωνία.
* Ο Κώστας Λυμπέρης είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, μέλος της γραμματείας του ΣΕΚΕΣ.

ΥΓ1: Η στοχευμένη εκστρατεία συκοφάντησης του ΣΕΚΕΣ και των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ , (με, εντελώς τυχαία, ταυτόσημα «ρεπορτάζ» και» πληροφορίες») μέσω μπαράζ δημοσιευμάτων, με τους γνωστούς παλιομοδίτικους, περασμένων δεκαετιών, τρόπους ταύτισης του ΣΕΚΕΣ με συγκεκριμένα κόμματα, όχι μόνο πέφτει στο κενό αλλά γυρίζει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της γιατί το «ΣΕΚΕΣ είναι, και το αποδεικνύει διαρκώς, μια πολιτικο-συνδικαλιστική συλλογικότητα εργαζόμενων και συνταξιούχων της ΕΥΔΑΠ με διάφορες πολιτικές προελεύσεις και ιδεολογικές καταβολές, με διαφορετικές κομματικές ή χωρίς κομματικές, εντάξεις. Δεν το παίζουμε «δήθεν» ανεξάρτητοι. Είμαστε άνθρωποι με πολιτική άποψη και πολιτική κατεύθυνση. «Βαδίζουμε Αριστερά» όμως δεν είμαστε ούτε κομματικός βραχίονας, ούτε κομματικό άθροισμα, ούτε κομματικός μέσος όρος. Είμαστε μια συλλογικότητα αγωνιούντων, σκεπτόμενων και αγωνιζόμενων :
  • που «στέκεται» από την πλευρά της δημόσιας και κοινωφελούς ΕΥΔΑΠ (και για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ και για την κοινωνία της Αττικής).
  • που αντιμετωπίζει το Νερό (όλο τον κύκλο του Νερού στην Αττική) ως δημόσιο κοινό αγαθό.
  • που παλεύει, μαζί με την κοινωνία, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές από την πλευρά των εργατικών κι ευρύτερων κοινωνικών συμφερόντων.
  • που οργανώνει, με όσους εργαζόμενους επιθυμούν, μια συνδικαλιστική παρέμβαση εκτός του κομματικού, κρατικού, εργοδοτικού, συνδικαλισμού που, αν μη τι άλλο, δε μπόρεσε να αντιδράσει στη λαίλαπα που ζούμε, τα έξι τελευταία χρόνια, ως εργαζόμενοι».
ΥΓ2: Από πού προκύπτει ότι η ΔΑΚΕ (που επίσης αντιδρά στο οργανόγραμμα «τέρας» και στην ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας επιλογής) ή η ΠΑΣΚΕ (που επίσης σε πρόσφατη ανακοίνωση της χαρακτηρίζει το νέο οργανόγραμμα «παρωδία» και αναφέρει ότι «αυτό το σχέδιο είναι βούτυρο στο ψωμί του υπερταμείου») είναι αριστεροί συνδικαλιστές και μάλιστα της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ; Μάλλον οι ίδιοι το θεωρούν προσβλητικό.
Όσο και να προσπαθήσετε (όποιοι το κάνετε) να διασπάσετε τους εργαζόμενους, και να τους φέρετε σε αντιπαράθεση με την κοινωνία στο μέγα θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, δε θα τα καταφέρετε. Το ΣΕΚΕΣ διασφαλίζει καθημερινά τη μέγιστη ενότητα των εργαζομένων και τη συμμαχία με την κοινωνία στη βάση των εργατικών συμφερόντων και του κοινωνικού οφέλους. 
ΥΓ3: Όσο κι αν τα στοχευμένα συκοφαντικά δημοσιεύματα προσπαθούν να ταυτίσουν τις ιδιωτικές εταιρίες επιλογής με την εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων δύσκολα θα μας πείσουν.
1ον: Γιατί  δεν ανακοινώνουν τα κριτήρια και τη μεθοδολογία επιλογής;
2ον: Ας μας πουν με ποιο «αντικειμενικό» τρόπο οι εταιρίες επιλογής προσωπικού προσλαμβάνουν τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους (και στην ΕΥΔΑΠ);
3ον: Είναι κριτήριο η ενίσχυση της δημόσιας ΕΥΔΑΠ και του κοινωφελούς χαρακτήρα της ή μόνο, όπως λένε τα δημοσιεύματα, η επιδίωξη του κ. Μπενίση να λειτουργήσει πιο αποδοτικά η ΕΥΔΑΠ; Δηλαδή; Πιο αποδοτικά για ποιον; Για τους μετόχους; Για τους δανειστές;
4ον: Πώς η δημόσια ΕΥΔΑΠ εκτελεί με διαφάνεια και αντικειμενικότητα διαγωνισμούς πρόσληψης ΑΣΕΠ, διαφανή διαδικασία κλήρωσης 2μηνιτών φοιτητών, που η συμβολαιογράφος δήλωσε ότι «πρόκειται για την πιο σωστή και διαφανή διαδικασία που έχει παραστεί ποτέ» και δε μπορεί να προβεί σε αντικειμενική και διαφανή στελέχωση των θέσεων ευθύνης; 
ΥΓ4: Ο κ. Μπενίσης, που με τόση ευκολία ορίζει τυπικές και άτυπες επιτροπές, ας ορίσει μια επιτροπή που θα διαμορφώσει, για κάθε θέση, ένα σύνολο κριτηρίων επιλογής (το οποίο δε θα είναι αντίθετο και με τον κανονισμό προσωπικού), και θα συμπεριλαμβάνει τη γνώμη των εργαζομένων. Τα οποία φυσικά θα είναι γνωστά σε όλους εκ των προτέρων. Να προκηρυχθούν οι θέσεις για συγκεκριμένη θητεία και στη συνέχεια ένα υπηρεσιακό συμβούλιο επιλογής (η σύνθεση του οποίου μπορεί να συζητηθεί), να επιλέγει βάση αυτών των κριτηρίων, το οποίο θα δημοσιοποιεί την τεκμηρίωση των επιλογών του. Έτσι να προχωρήσει αν θέλει να στηρίξει τη δημόσια ΕΥΔΑΠ (και όχι δίνοντας διαπιστευτήρια σε ΤΑΙΠΕΔ και δανειστές και παρέχοντας στοιχεία στελέχωσης σε πιθανούς-επίδοξους αγοραστές).
ΥΓ5: Εάν τελικά, για κάποιους, «σωτηρία» της ΕΥΔΑΠ είναι να την κάνουμε ιδιωτική ή λειτουργούσα πλήρως με ιδιωτικοικονομικά κριτήρια μόνοι μας για να δείξουμε στο ΤΑΙΠΕΔ, στην ΕΔΗΣ και στο νέο υπερταμείο ότι μπορούμε και μόνοι μας να ιδιωτικοποιηθούμε και να παράγουμε κέρδη για την εξυπηρέτηση του χρέους και των μετόχων, ας λείπει η «σωτηρία». Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία της Αττικής θέλουμε δημόσια ΕΥΔΑΠ, επαρκές, φθηνό και καθαρό πόσιμο νερό, και υγιεινή ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: