Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Εργαζόμενοι ΕΥΑΘ: Χλεύη και απαξίωση εργαζομένων από τη διοίκηση υπέρ αναξιόπιστων εργολάβων

eyath2Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 100 μέρες της νέας κυβέρνησης, και όπως συνηθίζεται θα γίνει και ένας απολογισμός των ημερών αυτών. Παράλληλα συμπληρώνονται σχεδόν 2.000 ημέρες της σημερινής διοίκησης της ΕΥΑΘ.
Είναι μια ευκαιρία λοιπόν να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό της διοίκησης ώστε να αναρωτηθεί την υστεροφημία της- όπως πρόσφατα μας είπε και ο διευθύνων σύμβουλος-και τι πραγματικά ωφέλιμο άφησε ως παρακαταθήκη.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ το 2010 ήταν 406 και σήμερα 225! Δικαιολογία δεν υπάρχει, απλά δεν θέλανε να κάνουν προσλήψεις, γιατί την ίδια στιγμή, συγγενείς και φίλοι της διοίκησης διορίστηκαν στην θυγατρική, σε τέτοιο σημείο ώστε σήμερα να αριθμεί πάνω από 90 άτομα.

Παρά τα έγγραφα μας (Α.Π 26897/2014, ΑΠ 4771/2015) η διοίκηση αρνείται πεισματικά να μας απαντήσει για την διάρκεια των συμβάσεων αυτών, αναρωτιόμαστε το γιατί: αληθεύουν οι πληροφορίες ότι συγγενής του Δ. Ασβεστά έχει προσληφθεί ως οδηγός ΧΩΡΙΣ διακοπή της συμβάσεως του προκειμένου να διεκδικήσει «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και να μονιμοποιηθεί; Υπάρχουν κ άλλες τέτοιες συμβάσεις;
Και μια και αναφέραμε τον ειδικό σύμβουλο που ουσιαστικά διοικεί την εταιρεία αντί του διευθύνοντος συμβούλου, θα θέλαμε να ρωτήσουμε με ποια διαδικασία έχει γραφείο στο κτήριο της ΕΥΑΘ, του χορηγούνται πανάκριβα τηλέφωνα (παραπάνω από ένα iphone!), ipad, πάρκινγκ; Ευτυχώς υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα και θα επιστραφούν (και τα «χαλασμένα»). Δεν του φτάνει ο ιδιαίτερα υψηλός μισθός του; Κάποιοι περάσανε την ΕΥΑΘ για λάφυρο και δεν το κρύβουν! Δε θα σπαταλούσαμε τόσο χώρο για τους ειδικούς συμβούλους, αν η υποκουλτούρα, το παραγοντιλίκι, το βόλεμα και η όρεξη κάποιων- ωσάν χρόνια στερημένοι- δεν είχαν γίνει μοντέλο διοίκησης της ΕΥΑΘ.
Στην εταιρεία που ο πρόεδρος της την επιβάρυνε με «έργα τέχνης» και φωτογραφικά λευκώματαδεκάδων χιλιάδων ευρώ, στην ίδια εταιρεία εισηγήθηκε να κοπεί το υπαλληλικό τιμολόγιο, το οποίο υπήρχε από ιδρύσεως ΟΥΘ! Αναρωτιόμαστε τι βαθιά αντεργατικά απωθημένα μπορεί να κρύβει η ψυχή κάποιου.
Ακόμη και την δυνατότητα της ΕΥΑΘ να χορηγεί στους συναδέλφους δωροεπιταγές ή κουπόνια αγορών (είναι ένας ελιγμός μέσα από τις απαγορεύσεις των μνημονίων), αρνήθηκε να την πραγματοποιήσει παρά τη δήθεν θετική αντιμετώπιση στις συζητήσεις με το Σωματείο.
Πάντα δυσκολίες έχει αυτή η διοίκηση, και πάντα με τους εργαζόμενους. Δε δυσκολεύτηκε ποτέ να επιμηκύνει μια σύμβαση για τους εργολάβους, δε δίστασε ποτέ να παραδώσει γη και ύδωρ σε πολυεθνικές και πιλοτικά προγράμματα, πάντα οι εργαζόμενοι ήταν το πρόβλημα. Είναι πολύ εύκολο να προσλαμβάνει φύλακες, καθαρίστριες, οδηγούς μέσω εργολάβων αλλά όχι μέσω ΑΣΕΠ, ίσως γιατί με ΑΣΕΠ οι φίλοι θα μείνουν απέξω.
Τι αφήνει πίσω της η διοίκηση στον τομέα της ανάπτυξης; Πέρα από την εμμονή σε χρησιμοποίηση συνταξιούχων (αλήθεια, δεν υπάρχουν νέοι πτυχιούχοι σε αυτήν την πόλη;) ακόμη και η περίφημη αξιοποίηση της λυματολάσπης, τελικά είναι μια τεράστια εργολαβία σε αμφιβόλου αξιοπιστίας ιδιώτες. Γιατί αρνήθηκε να κάνει μια επένδυση όπως προτείναμε ώστε η ΕΥΑΘ να αξιοποιεί η ίδια τα παραπροϊόντα της; Όταν προτείναμε δικά μας συνεργεία να κάνουν τον τηλεχειρισμό αντλιοστασίων (scada) εισπράξαμε την χλεύη, πάλι υπέρ των εργολάβων, γιατί να μην έχουν τα δικά μας συνεργεία την τεχνογνωσία; Τι απέγινε η σκέψη ώστε να αναλάβει η ΕΥΑΘ το διυλιστήριο; Γιατί δεν προχώρησε; Ακόμη και μια καινούρια μονάδα όπως η ξήρανση της ιλύος πάλι σε εργολάβους πήγε. Την λειτουργία του λογιστηρίου «υπό» ιδιώτες την αναφέραμε σε προηγούμενη ανακοίνωση μας, είναι γνωστή.
Τι απέγιναν οι διαβεβαιώσεις για λύση στο Ταμείο Προνοίας; Ήταν πολύ εύκολο να βρει μια λύση για την πολύπαθη και πολυδάπανη ΜΚΑ με την τράπεζα Πειραιώς, ήταν πολύ εύκολο να χαριστούν εκατομμύρια ευρώ στους μετόχους στην τελευταία Γενική Συνέλευση αλλά πολύ δύσκολο να βοηθηθεί το Ταμείο Προνοίας. Ίσως γιατί οι εργαζόμενοι και οι εισφορές χρόνων είναι αναλώσιμα, ενώ τα χρήματα των μετόχων πολύτιμα. Ίσως γιατί το Ταμείο Προνοίας δεν εξασφάλιζε θέση προέδρου στην ιδιωτικοποιημένη ΕΥΑΘ. Λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά μεταξύ ηγεσίας και απλής διαχείρισης, λεπτομέρειες που δείχνουν την απύθμενη αγωνία για αυτοπροβολή και επιβεβαίωση.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Δε τα θυμηθήκαμε ξαφνικά όλα αυτά, τα έχουμε επισημάνει με ανακοινώσεις μας, είναι η καθημερινότητα μας, είναι αυτά που θα συζητάμε και αύριο, είναι αυτά που θα θυμόμαστε από αυτή την διοίκηση, είναι οι μακροχρόνιες συμβάσεις που έφερε παραμονές της αποχώρησης της, προκειμένου να δεσμεύσει την επόμενη διοίκηση, ακόμη και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, συνεχίζονται οι παράνομες προσλήψεις στη θυγατρική, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: