Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Δ.Ε.Υ.Α.Ι.


Ιωάννινα 03.12.2013


Με αφορμή τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου των τελευταίων ημερών, που αφορούν την κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και τη γενικότερη επίθεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση η οποία οδηγείται σε συνεχή υποβάθμιση της και σε απώλεια του ουσιαστικού της ρόλου, ερχόμαστε να εκφράσουμε την ΕΝΤΟΝΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ μας και να τραβήξουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές.
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν πλέον να υλοποιούνται με οριζόντιες απολύσεις και μειώσεις προσωπικού το οποίο μάλιστα να προέρχεται από τις ελάχιστες εναπομείναντες επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κανένας υπάλληλος δε μπορεί να γίνει το εξιλαστήριο θύμα μιας μάταιης και ανορθόδοξης πολιτικής που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους μόνο σαν αριθμούς !!!
Οι δημοτικές επιχειρήσεις και κυρίως οι ΔΕΥΑ, είναι αυτοδιοικούμενες, ταμειακά αυτοτελείς και σε καμιά περίπτωση δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε πως το ενδεχόμενο κλείσιμο τους θα προκαλέσει οποιοδήποτε δημοσιονομικό όφελος !!! Από τη σύσταση τους, εξάλλου, έχουν λειτουργήσει ως φορείς διαχείρισης σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία κανείς άλλος φορέας δε θα μπορούσε να έχει επιφέρει στις τοπικές κοινωνίες. Τα κεφάλαια αυτά, πολύ περισσότερο σήμερα κάτω από τη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, είναι καθοριστικά για την αειφόρο ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Μοναδικός τους σκοπός, ήταν και είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών ύδρευσης – αποχέτευσης, τομείς που συνδέονται άρρηκτα με την προστασία της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αναγνωρισμένα ως πρωτίστης σημασία για κάθε ανθρωποκεντρική κοινωνία.
Η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, από τις πρώτες αλλά και τις μεγαλύτερες ΔΕΥΑ στον Ελλαδικό χώρο, στα σχεδόν τριάντα χρόνια λειτουργία της έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της διαχείρισης ομβρίων. Είναι μια επιχείρηση πρωτοπόρα, καταξιωμένη στον χώρο, με ευελιξία και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που καταδεικνύονται αδιαμφισβήτητα, με :
  • τα εν εξελίξει χρηματοδοτούμενα έργα τα οποία ξεπερνούν τα 8Ο εκ. ευρώ.
  • τα νέα έργα που σχεδιάζονται για ένταξη στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) της προγραμματικής περιόδου 2014-2020
  • την επέκταση του αντικειμένου της σε τομείς όπως η διαχείριση και αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Δουρούτης.
Το προσωπικό της, το οποίο σημειωτέον έχει μειωθεί κατά 35% τα τρία τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει καθημερινά τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που προκάλεσε η εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτη. Χωρίς δυνατότητα νέων προσλήψεων και ανανέωσης του συνεχίζει να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του, καλύπτοντας όλο τον νέο διευρυμένο δήμο Ιωαννιτών και τις αυξημένες ανάγκες του προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Ζητάμε λοιπόν από το Δημοτικό σας συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα στο οποίο,
  • Να καταδικάσει τις μεθοδεύσεις τις κεντρικής εξουσίας που οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο τις επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και οδηγούν σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες.
  • Να συνεχίσει την πάλη – έξω από κάθε σκοπιμότητα - για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, στοιχείο επιβεβλημένο μέσα στην οικονομική ασφυξία που έχουν υποστεί οι τοπικές κοινωνίες.
  • Να συνταχθεί σε ενιαίο μέτωπο με τους εργαζόμενους προς το συμφέρον του Γιαννιώτη πολίτη, εξασφαλίζοντας του βασικές υποδομές και κοινωνικά αγαθά όπως είναι η υγεία – η παιδεία – η κοινωνική μέριμνα – το καθαρό πόσιμο νερό και οι συνθήκες υγιεινής.
  • Να αναδείξει το έργο που συντελείται από τις δημοτικές επιχειρήσεις όπως είναι η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, ένα από τα μεγαλύτερα έργα σε πανελλαδικό επίπεδο.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΔΕ ΠΩΛΕΙΤΑΙ……

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ…….

Δεν υπάρχουν σχόλια: