Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ!!!!

 

Δυστυχώς χτες το βράδυ στη Βουλή των "ολίγων" ψηφίστηκε με 156 ψήφους υπέρ, το Νομοσχέδιο – Υπερπαραγωγή του Υπουργείου Ενέργειας των 260 και πλέον άρθρων. Ένα πολυνομοσχέδιο που συν τοις άλλοις  μετονομάζει την ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΗ Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) με σκοπό να αναλάβει την εποπτεία και των υπηρεσιών ύδρευσης.

Η εποπτεία των υπηρεσιών ύδρευσης ανήκε στη Γενική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠ. ΕΝ. που εδώ και λίγο καιρό έχει υποβαθμιστεί, σχεδόν καταργηθεί, από την κυβέρνηση. Η μετονομασία όμως μιας Ρυθμιστικής Αρχής δε θα λύσει κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα των Υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας.

Ας αναφερθούμε όμως στα «καλά» που θα μας κάνει η νέο βαπτισμένη Ρυθμιστική Αρχή. Ποια θα είναι αυτά; ΚΑΝΕΝΑ! ΤΙΠΟΤΑ! Δε θα βελτιώσει τίποτα από τα κακώς κείμενα στα οποία αναφέρθηκαν ΟΛΟΙ οι ομιλητές της κυβέρνησης και γιατί δε θα βελτιώσει τίποτα; Γιατί δυστυχώς ΟΛΟΙ όσοι υποστήριζαν την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠ. ΕΝ. ήταν επικίνδυνα αδιάβαστοι!!!

Για να εξηγούμαστε, ουδείς εξ αυτών γνώριζε για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι Δ.Ε.Υ.Α., ουδείς εξ αυτών γνώριζε για τις δυσκολίες που έχουν οι Δ.Ε.Υ.Α. στην καθημερινή τους λειτουργία, ουδείς εξ αυτών γνώριζε πόσο κοστίζει η παραγωγή νερού, ο ποιοτικός έλεγχος του νερού και τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για την απρόσκοπτη υδροδότηση των περιοχών τους. Όλοι αναφέρθηκαν σε τεράστιες διαρροές που υπάρχουν στα δίκτυα όλης της χώρας και αγγίζουν το 65% του παραγόμενου νερού, νούμερο που δεν τεκμηριώνεται από καμία μελέτη, καμία έρευνα και κανέναν επίσημο οργανισμό. Όλοι αναφέρθηκαν σε υπερτιμολόγηση των λογαριασμών ύδρευσης μέχρι και 200% που μέχρι και πριν από λίγο καιρό σε επιτροπές της Βουλής, Βουλευτές της Ν.Δ. έλεγαν ότι το νερό είναι πολύ φθηνό, σχεδόν τζάμπα.

Το κερασάκι στην τούρτα της άγνοιας και της παραπληροφόρησης ήταν η αναφορά του ίδιου του Υπουργού Ενέργειας στη Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας σαν παράδειγμα για τεράστιες διαρροές στα δίκτυά της και ελλιπείς ποιοτικούς  ελέγχους στο νερό. Η Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας, για να μάθουν όσοι δεν ξέρουν, είναι το πρότυπο λειτουργίας για όλες της Δημοτικές Επιχειρήσεις και το παράδειγμα προς μίμηση σύμφωνα με την μελέτη της DG REGIO.

Η DG REGIO της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν αιτήματος της Ελληνικής Κυβέρνησης, διενήργησε δειγματοληπτικό  έλεγχο, σε 35 Δ.Ε.Υ.Α. ανά την Ελλάδα και υπέδειξε τα κοινά για όλες προβλήματα. Ποια προβλήματα; Την υποστελέχωση τους και το  δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Για το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος η Κυβέρνηση αρχικά δεσμεύτηκε να καλύψει το 1/3 αυτού, στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας στην ετήσια γενική συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. μίλησε για επιχορήγηση των Δ.Ε.Υ.Α. με 20 + 20 εκατομμύρια. Επιχορήγηση που μέχρι και σήμερα δεν έχει έρθει στα ταμεία των Δ.Ε.Υ.Α.

Αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από κανένα. Ακόμα και στη Γ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. σε ερωτήματα σχετικά με το ζήτημα από σχεδόν όλους τους ομιλητές ο κ. Πέτσας δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει. Αντ’ αυτού και ενώ στην Γ.Σ. του 2021 μίλησε για την ανάγκη αύξησης των τιμολογίων των Δ.Ε.Υ.Α. στη φετινή Γ.Σ. τόνισε ότι τα τιμολόγια δεν πρέπει να αυξηθούν γιατί οι πολίτες δεν αντέχουν άλλες αυξήσεις.

Κλείνοντας, θα θέλαμε ως Σωματείο να κάνουμε μια παράκληση σε όλους τους Βουλευτές των Κυκλάδων που θα μας επισκεφτούν εν’ όψη Βουλευτικών Εκλογών. Σας παρακαλούμε να έρθετε διαβασμένοι για αυτό που ψηφίσατε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023. Διαβασμένοι για να έχει νόημα η πολιτισμένη συζήτηση που θα κάνουμε. Αν πάλι δε θέλετε να μας επισκεφτείτε φοβούμενοι το διάλογο και τα ερωτήματά μας…… Καλή Καρδιά!

Χάθηκε μια μάχη όχι ο Πόλεμος

 

Σωματείο Εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: