Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Μόνιμα «capital controls» σε μισθούς, συντάξεις 3,27 εκατ. πολιτών - Σε €150 ευρώ το όριο ανάληψης την εβδομάδα

     
sintakxiouxoi-okso-trapeza
Η μισή σύνταξη και ο μισός μισθός των δημόσιων υπαλλήλων θα ξοδεύονται ΜΟΝΟΝ μέσω καρτών.
Αλλαγές στην «καθημερινότητα» στο σύνολο των συνταξιούχων της χώρας, δηλαδή σε περίπου2.656.000 εκατομμύρια πολίτες, αλλά και σε 616.000 δημόσιους υπάλληλους φέρνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» μόνιμος έλεγχος στις συναλλαγές του και περιορισμός στην ανάληψη μετρητών, με παράλληλη υποχρεωτική χρήση καρτών για αγορές.
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το νέο μέτρο προβλέπει εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 150 ευρώ και όχι 420 - όπως ισχύει σήμερα - για τις παραπάνω κατηγορίες.
Οι συναλλαγές τους με τα υπόλοιπα χρήματα του μισθού ή της σύνταξής τους θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω πλαστικού χρήματος, δηλαδή χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Από αυτό θα εξαιρεθούν τα άτομα άνω των 75 ετών, αλλά και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.
Επιπλέον, το σχέδιο «συνοδεύεται» και από κίνητρα για τους χρήστες, όπως, για παράδειγμα πίστωση για αγορές σε ποσοστό 20%-30% που θα παρέχουν μεγάλα σούπερ-μάρκετ και άλλες εταιρείες, στη βάση συμφωνίας που θα συνάπτουν με το υπουργείο Οικονομικών.
Το «σκεπτικό»
Όσον αφορά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για ένα σημαντικό μέρος της σύνταξης ή του μισθού, το σκεπτικό εφαρμογής του μέτρου, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, είναι το εξής:
Κάθε μήνα το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή το κράτος) καταβάλλουν για μισθούς και συντάξεις περίπου 2,6 δισ. ευρώ, δηλαδή ετησίως περίπου 30 δισ. ευρώ. Ο μισθός ή η σύνταξη μπαίνει στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος με βάση τα «capital controls» που ισχύουν σήμερα μπορεί να σηκώνει κάθε εβδομάδα σε μετρητά ως 420 ευρώ (Παρασκευή με Παρασκευή).
Ωστόσο, όπως επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας, τα μετρητά αυτά χρησιμοποιούνται για αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών όπου σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν εκδίδονται αποδείξεις ή οι αποδείξεις κόβονται, με βάση και τα τελευταία στοιχεία ελέγχων μετά το σκάνδαλο με τις ταμειακές μηχανές, είναι «μαϊμού».
Με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο «χάνει» ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της κατανάλωσης και από τον φόρο εισοδήματος και από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, καθώς έχει υπολογιστεί ότι η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 15-20 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, το υπουργείο εκτιμά ότι μέρος των 420 ευρώ που μπορούν να σηκώσουν κάθε εβδομάδα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καταναλώνεται χωρίς απόδειξη.
Επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του «Βήματος» ο Αλεξιάδης
Στο μεταξύ, επιβεβαίωσε το παραπάνω ρεπορτάζ (την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αλλά τα ονομάτισε... κίνητρα, υποχρεωτικά και εθελοντικά, για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να λαμβάνει το κράτος γρηγορότερα τον ΦΠΑ. Τόνισε πως δε θα εφαρμοστεί «capital control» στους μισθούς, συστήνοντας να μην υπάρχει φόβος και πως ό,τι αποφασιστεί δε θα αιφνιδιάσει κανέναν. Ανέφερε ωστόσο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται ήδη μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Όπως τόνισε, οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2016, επισημαίνοντας πως το ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνει το σχεδιασμό του και στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση με τις τράπεζες. Πρέπει να πάμε σε αλλαγή νοοτροπίας και στους φορολογούμενους και στο κράτος, επισήμανε. Αγωνιούμε να μαζέψουμε 45 – 50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από άμεσους και έμμεσους φόρους, υπογράμμισε, τονίζοντας πως εάν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή θα εισπράττονταν 15-20 δισ. ευρώ.
«Καθένας μας μπορεί να βάλει λιθαράκι για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα», είπε, ξεχνώντας για μια ακόμη φορά αυτό που ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου, περί ασυλίας των μεγαλοφοροφυγάδεων.
Με πληροφορίες από «Το Βήμα της Κυριακής»

Δεν υπάρχουν σχόλια: