Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Οι αργίες της Δευτέρας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς – Πώς αμείβονται

Η Δευτέρα του Πάσχα, όπως είναι γνωστό (εφέτος η 13η Απριλίου), ορίζεται από το νόμο (Β. Δ/γμα 748/1966) ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις, εργασίες γενικά και τους εργαζομένους όλης της Χώρας, με εξαίρεση βέβαια αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές του έτους (εργασίες υγείας, συγκοινωνιών, τουριστικές επιχειρήσεις κ.λπ.).
Αντίθετα η εορτή της Πρωτομαγιάς, η οποία εφέτος συμπίπτει με εργάσιμη ημέρα (Παρασκευή), με το παραπάνω Β.Δ/γμα 748/1966 ορίζεται ως ημέρα προαιρετικής αργίας, η οποία όμως με βάση το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/1968, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει, μπορεί με απόφαση του Υπουργού Εργασίας να ορίζεται και αυτή ως υποχρεωτική αργία με συνέπεια να εφαρμόζονται και για την εορτή αυτή, όσα αφορούν στην αμοιβή των εργαζομένων, οι αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τις Κυριακές και τις λοιπές υποχρεωτικές ημέρες αργίας.
Με βάση τις παραπάνω διατάξεις η εορτή της 1ης Μαΐου από το έτος 1968 μέχρι το 2014, με αντίστοιχες αποφάσεις των Υπουργών Εργασίας κάθε έτους, καθιερώνεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας, όπως αναμένεται να συμβεί και εφέτος.
Αφού επομένως οι ημέρες αυτές (Δευτέρα 13 Απριλίου και Παρασκευή 1η Μαΐου) θα είναι υποχρεωτικές αργίες, θα ισχύσουν τα εξής:

Δεν υπάρχουν σχόλια: